VERSLAG 11 DAAGSE Nl -D

 

De plaatsen netjes afgemeten, de teksten nog eens doorlezen, de zon tot hoog in de blauwe lucht opgetrokken, en zo waren we klaar om de deelnemers aan de 11 daagse te ontvangen.

Enkelen waren al een dag vroeger gearriveerd, Yvan en Christine waren al vroeger rechtstreeks van hun grote vakantie naar Nederland afgezakt. We hadden dus al direct goed gezelschap in onze buurt. De bloemenkast die voor ons werd gereserveerd kon niet gebruikt worden, de hitte was er niet te dragen. Onze oud bollige versterker en een goed gevulde ijskast werd geïnstalleerd om de 11 daagse in te zetten.

De sfeer was, zoals steeds, onmiddellijk gezet, doordat de leden van de genieters de nieuwkomers met een warm hart wisten te ontvangen. Iets waar we zeer trots op zijn !

Welkom allemaal !!

Op vakantie mag de "briefing" niet te saai zijn, dus deze werd gezellig en plezant afgehandeld. Alom werd genoten van een drankje en een hartelijk kennismakende babbel.

 

Omstreeks 10 uur hoorden we in de verte hoefgetrappel. Twee paardentrams reden het erf op van de familie Wassing. Zondagse paardentrams getrokken door drie en twee paarden uit stalhouderij 't Kleine Blaar; direct een schot in de roos ! Het hoefgetrappel en het knarsen van de wielen door de groene beschaduwde wegjes gaf een zalig gevoel. In Zutphen wachtten ons twee fluisterboten op die "fluisterend" zachte golfjes trokken in het water.

De mannen aan het roer vertelden ons naar hartenlust over het water, de dieren en natuurlijk hun stadje. Ruim een uur konden we genieten van het stille bewegen van de bootjes. Met de paardentrams kwamen we dan vervolgens in het IJzelpaviljoen terecht voor een tasje koffie. Sommigen vonden op de kaart echter nog heel wat lekkers voor bij de koffie. Na de laatste slagroom te hebben verwijderd van lip en wang mochten we weer plaatsnemen in onze rijtuigen. Een uitgebreide rondrit door het stadje, en een gedraaf naar onze parkeerplaats wachtte ons nog om terug op onze motorhome plaats aan te komen.

Het gezellig samenzijn 's avonds werd opgeluisterd door muziek, humor door het inrichtend comité en door de Paul en Eddy, die elkaar uitdaagden om de meeste moppen uit hun mouw te schudden. Succes verzekerd.

 

's Anderendaags vertrok onze gele fietstrein richting Loenen, langs schilderachtige wegeltjes en waterpartijen. Ons eerste doel was het papierfabriek. Twee gidsen gaven ons deskundige uitleg over hoe vroeger een papiertje werd gemaakt. Sommigen maakten zelfs hun eigen papier. Smodderen in water is voor volwassen mensen ook wel eens tof.

Ieder had, op voorhand, zijn snackje besteld bij "Bistro De Bron", dus de bediening verliep dan ook zeer vlot. Nog na genietend van een lekker biertje of koffietje, bestegen we weer ons stalen ros. De rit bracht ons langs de oevers van het Busloomeer en belandden we op "Minicamping De Hane" in Wilp. Een geïmproviseerd cafeetje in de privétuin van Monnique, René en kinderen gaf ons onder de groene bomen en struikgewas een schaduwrijk terras

waar het fijn vertoeven was. Zo fijn, dat er moeite nodig was om "de genieters" op de been te krijgen voor een parteitje "klootschieten". Ballen, voorzien van loden blokjes moesten over een afstand worden gegooid. Waar de bal de verharde weg verliet werd dan het vertrekpunt voor de volgende gooi. Twee groepen streden tegen elkaar. De groep die het minste worpen nodig had om het parcours af te leggen werd winnaar. Er werd echter enige non-vertrouwdheid in verband met het noteren van de worpen vastgesteld.

Bij een lekkere pint, gevolgd door een verzorgde BBQ lag de concentratie al vlug op de gedekte tafel. Buikje rond; kettingen aangespannen; en zo werden de laatste kilometers afgemaakt. Een mooie dag werd afgesloten en we zagen het zonnetje het licht uit doen.

 

Dank zij het fietsknooppunten net konden we onze fietstocht naar Apeldoorn langs mooie groene paadjes verrichten. Voor de lunch hadden we deze maal gerekend op Ali Baba, voor sommigen een eerste kennismaking met een Turks restaurant. Met de tafeltjes van Ali werd wat over en weer gedanst, zodat iedereen in de schaduw kon bikken. Het team van Ali Baba kreeg goede punten toebedeeld door onze deelnemers. We besloten daar met een resem aan groepsfoto's, inclusief de chef-kok met koksmuts.  

Nog maar enkele honderd meter en we stonden reeds aan de deur bij Paleis Het Loo. Onze vrienden konden hier op eigen voorkeur een bezoek brengen. Sommigen kozen voor een audio gids om wat dieper te graven in het leven van de Nederlandse Royalty's , en nog enkele brachten ook een bezoek aan de hoedententoonstelling van ZM Koningin Beatrix. De Koninklijke tijd loopt even snel als de onze, dus moesten we een vaartje zetten achter ons bezoek, om op tijd terug bij de fietsen te zijn. En dan weer de voetjes op de pedalen om ons terug naar de MH te begeven.

Bij het "avondzetelen" werd een lekkere sangria of iets anders lekkers gedronken, uiteraard was de gekkerij weer niet ver weg.

 

Tevens mochten Rita en Staf een bierkorf in ontvangst nemen van de Genieters voor hun inzet van deze 11 daagse.

 

Een morgenbriefing bracht de volgende dag iedereen op de hoogte van wat de laatste uurtjes van het Nederlandse programma inhield, en al een blik naar het programma in Duitsland.

Heel wat mensen brachten met de fiets nog een bezoek aan het stadje Zutphen dat dan meer als een shop uitstap werd aanzien.

 

Op dinsdag vertrokken enkele deelnemers terug naar huis, terwijl het grootste aantal zich naar Duitsland begaf. Het tweede luik van de 11 daagse verbleven we enkele kilometers verwijderd van het stadje Telgte.

Drie varkentjes verwelkomde de deelnemers op de gezellige parkingplaats van Lauheide, vlakbij het "gasthus Lauheide". Drie paren vervolledigde onze groep, en konden we met zijn allen aan tafel. Met het goede weer was het schaduwrijke terras een goede keuze. Een zeer correcte, maar ook wel "door een haas ge... streelde Deutsche ober" bediende ons, en liet ons genieten van een verzorgd en lekker middageten. Als dessert maakte iedereen zijn keuze in de rijk gevulde "kuchen" koeltoog. Dit moesten we echter binnen verorberen, want inmiddels was de hemel ons goed gezind en bezorgde een verfrissend regenbuitje.

In de namiddag brachten we een bezoek aan het "kunstmuseum" vlakbij. Met allerlei attributen, die bij ons naar het containerpark worden gebracht, is hier "kunst" gemaakt.

Een eigenaardig museum dat toch amusant is. De gebruikelijk tekst verklaart ook veel: "schön ne ?"

En den Eddy moest natuurlijk zijn sigaretje roken. Maar nadat hij zijn peuk had weg gegooid ontstond er een zee van damp. Zou dat peukje een berg hout in brand zetten ??

De pompiers van "de genieters" werden in het werk geroepen, om dit smeulende brandje te blussen. Maar er was geen vuur, alleen maar damp ! Na uitleg van de parkingbaas wisten we dat het peukje van Eddy er niets mee te maken had, maar dat dit fenomeen af en toe de kop op stak.

Om 22 uur werden we in Telgte verwacht om een stadsbezoek bij avond mee te beleven, enkele deelnemers kregen een fakkel in de pollen gestopt, en hadden, achteraf gezien, heel wat moeite om dat ding in alle veiligheid te gebruiken. Met twee gidsen werd het een gezellige en sfeervolle avond. We vonden nog een terrasje dat open was om een slaapdrankje tot ons te nemen. Slaap zacht !

 

Lauheide is bekend om zijn "Friedhof", deze begraafplaats ligt echt in een natuurreservaat,

en herbergt een groot aantal hoekjes waarin de graven zijn genesteld. Van welk geloof, of vanwaar je ook afkomstig bent, hier kan je vragen om begraven te worden. Het moet zalig rustig zijn, maar we stellen onze inschrijving nog maar heel wat jaren uit. Het geeft in ieder geval een zeer apart gevoel om hier een uurtje in rond te dwalen.

In de namiddag werden er weer twee gidsen aangesproken om ons wegwijs te maken in het museum "Religio", zoals de naam doet vermoeden handelt het ook hier over godsdiensten, en hoe mensen samen moeten wonen, met alle verschillen en gewoonten waarmee ze zijn opgegroeid.

Na dit bezoek kon iedereen vrij op zoek gaan in dit gezellig stadje "Telgte", deze keer was er meer keuze om een terrasje te vinden.

De feesttent van de genieters werd opgesteld, en zo konden we 's avonds gezellig samen zitten. Dit is trouwens het grote doel van onze club: Mensen samen brengen, gezellig babbelen bij een lekker drankje, zodat iedereen het gevoel krijgt dat ze erbij horen.

Niet alleen Paul en Eddy vervulden hun taak als "moppentappers", maar ook werd Willy B aangespoord om zich bij het gezelschap te voegen. Goe mannen !!

 

De volgende dag bezochten we "Warendorf", deze paardenstad bruist van de paardenliefhebbers. Er zijn dan ook zeer regelmatig grote "paardendagen" die duizenden bezoekers op de been brengen in de stad. Het "Landgestüt Warendorf" is daar allemaal voor verantwoordelijk. Met twee gidsen bezochten we dit paardenparadijs. De uitleg was voortreffelijk, en zeer interessant. Zeer geïnteresseerd werden onze motorhome vrienden wanneer de kamers werden betreden van de "paardenzaad afdeling". De attributen werden tot in het detail gecontroleerd, de mannen echter voelden zich zo maar "klein" in deze omgeving. Uiteraard werd dit onderwerp nadien uitvoerig besproken en de fantasieën kwamen los.

Na dit bezoek kon iedereen nog wat tijd besteden in de stad. Het marktplein is mooi en daar zijn heel wat eetgelegenheden, is het niet beste genieters ??

Na onze fietstocht terug naar Lauheide, werd wat later weer verzamelen geblazen in onze feesttent. Niet te geloven, maar het onderwerp "paardenzaad" kwam weer aan de oppervlakte. De inrichters hebben hierom een wedstrijd georganiseerd onder het motto "Hinniken". Wegens privéaangelegenheden kunnen we hier niet verder op in gaan.

 

Zeg nu niet dat wij niet aan sport doen, weer de fiets op voor vandaag, richting Münster.

Een stad met grote allures, vandaag beperkten we ons tot de St. Lambertuskerk. In de namiddag hadden wij ook een afspraak in het Lackmuseum. Er waren twee gidsen, één met strikje, en één zonder. Allebei vertelden ze met hart en ziel over de geheimen van het het Lak gebeuren. De wondermooie kleuren waarmee meubels en kleine alledaagjes in de verf worden gezet. Een fantastische kunst die in de wereld is verspreid vanuit het Oosten.

Anderhalf uur kregen we uitleg van onze gidsen. De vrouwelijk gids was wat meer geconcentreerd op de tijd die ze had, terwijl de mannelijke strikjesman het nog wat verfijnder wilde brengen. Zijn weliswaar strelende stem en diepgaande gesprekken behandelde deze materie als iets van zichzelf. Hij lag er dus wat meer "ziel" in. Er was zoveel "ziel" dat hij op het eind een sprint moest maken om zijn taak in de afspraaktijd te voltooien.

De tweede dag "Münster" werd bezet door het bezoeken van de Dom. We hadden geluk want de wekelijkse markt had vandaag plaats. De ganse "Domplatz" werd volledig omgeven door marktkramers. Na markt en Dom bezochten we nog de "Botanische tuin" van het "schloss" dat ten dienste staat van de universiteit. De tuin bevat dan ook talrijke exemplaren buitenlandse planten en bloemen die we voor het eerst konden aanschouwen. Deze worden door de studenten bestudeerd en experimenten mee uitgevoerd. De tuin was zeker op deze warme dag een welgekome afwisseling van rust, pracht en stilte.

We namen afscheid van deze mooie stad wanneer we onze trappers in de richting van Telgte en Lauheide duwden, om daar onze dag samen af te sluiten.

 

De laatste actieve dag van onze 11-daagse brachten we door in "Haltern am see" geparkeerd bij het Prickingshof. Er was daar nog enige paniek toen we constateerden dat er een groot spektakel aan de gang was "tractorracen". Op zich was dat niet zo erg, maar de bezoekers dreigden onze parkeerplaatsen in te nemen. Met rood-witte veiligheidlinten maakten we de plaats af en loodsten de tractorbezoekers naar andere parkeerplaatsen, wat ons aardig lukte. Zo konden we met onze vrienden genieters toch weer gezellig bij elkaar staan.

In de namiddag brachten we een bezoek aan de dieren wereld van het Prickingshof met varkens, runderen en ander vee, maar ook een tentoonstelling van oude tractoren, de uitzonderlijke verzameling van oude auto's die in het leven van het hof werden gebruikt.

Hunnen hof mag er ook best wezen, het bevat een dierentuintje, duizenden bloemen versieren de tuin. Waterpartijen en een aparte gaanderij met prachtige rozen.

In de vooravond werden de genieters nog uitgenodigd om hun "verrassingpakket" in ontvangst te nemen. Een "Deutsche wurstenverzameling" om enkele weken mee verder te kunnen. Met een eigen bakkerij en vleesbedrijf werden we dan aan tafel gevraagd door Prickingshof om te genieten van hun "Riesenmahlzeiten nach bäuerlicher Art" .

Hiermee werd de elfdaagse gesloten, want de volgende dag riep het "thuis" de meesten terug, enkelen verkozen nog om verder vertier te zoeken op andere plaatsen.

Een gevoel van tevredenheid was bij iedereen aanwezig, een reden om hier, de volgende

jaren nog een vervolg op te regelen.

Dank aan elke deelnemer voor een uitzonderlijk goede sfeer en tot een volgende gelegenheid.

Proficiat Rita en Staf bedankt voor deze mooie 11 daagse.

De werkgroep