VERSLAG LO-RENINGE 28 APRIL - 1 MEI 2017

 

Bij de voet van het stadhuis waarvan het torentje vroeger diende om een plaatsje te geven aan de stadsklok en de minibeiaard zit een muzikant te spelen op zijn luit.

De snarenstrelende klassieke muziek brengt sfeer over het plein, dat tussen "De Zwaan" en "De Vate" op zijn toeristen wacht.

Geparkeerd met onze motorhomes vlakbij het koekjesfabriek "Jules Destrooper" in Lo-Reninge ervaren wij de lucht die geparfumeerd wordt door de productie van al de heerlijkheden van de nakomelingen van Jules.

 

Of er nu witte wijn zit of niet, in "Picon vin blanc" van gasthof "De Zwaan" blijft nog steeds een raadsel, maar 't is wel een drankje om met waardigheid te drinken.

Hier werd het weekend van de Genieters geopend door organisator Dany, onder het toekijkend oog van Suzy. Zo werd het onmiddellijk duidelijk wat ons dit weekend te doen stond, tenminste als je Dany goed kon horen boven het sfeergeluid van het gasthof.

 

De hoofdattractie van Lo-Reninge blijft natuurlijk "Jules Destrooper" met zijn koekjesfabriek. Een lieftallige dame staat ons te woord, en weet alles over de snoepjes uit eigen atelier. In de decoratieve zalen heb je de sfeer zo te pakken wat dit bedrijf allemaal behelst. Als Belgen zijn we zelfs trots over deze fabriek met zijn "wereldproducten".

Het ganse fotoalbum van de familie Destrooper werd gebruikt om de familiale sfeer in deze vertrekken te creëren. Het begon allemaal in het jaar 1886, en toch zijn al de koekjes tot vandaag de dag nog even vers. De verscheidenheid aan producten is uiteraard steeds blijven groeien, en met wat culinaire fantasietjes kan je met deze producten hoogstaande aperitiefhapjes op tafel toveren.

Aperitiefhapjes kregen we niet, maar we konden elk product langs onze smaakpapillen laten passeren, heerlijk !

 

Om de grammetjes van de koekjes wat te verwerken, werd er namiddag met een fietstocht gestart. De streek is nog fel bezaaid met open vlakten, vele akkers worden nog bewerkt, de door de landbouwmachines getrokken patronen in het veld, geven inspiratie om aan een mooi schilderij te beginnen. Maar de open vlakten geven ook de kans aan de wind om ons parten te spelen. Maar de sterke trappers van onze vrienden lappen de paar kilometers op een recordtempo af. (Alé toch bijna).

 

Zo kwamen we dan in Reninge bij het Oldtimermuseum terecht.

Een kleine honderd oldtimers vormen een unieke collectie. Het zijn wagens van 1899 tot in de jaren '70. Een 25 tal oude moto's staan hier ook te pronken.

Maar eerst worden we nog getrakteerd op koffie met een pannenkoek. Daar had iedereen wel zin in, kwestie de krachten wat op te waarderen.

Naast het Oldtimermuseum en de cafetaria herbergt de familie Bossaert ook nog een Shopping Center van 6000 m2. Daer vinne gij altij iet !!

 

Terwijl onze fietskettingen afkoelden bij onze motorhomes, hadden de deelnemers zich in hun paasbeste plunje gestopt. We mochten immers op restaurant. Op de eerste verdieping in "De Zwaan" mochten we genieten van een warme schotel, en ... we hebben niemand horen klagen. Er werd nog heel wat nagepraat over deze succesrijke dag; uit goede bron vernamen we dat het de rumoerigste avond van het jaar was in het dorp.

 

's Anderendaags was het echter nog rumoeriger, maar dan niet vanwege de genieters, maar de wind had wat kracht bijgezet. Het werd dus een "harde" tocht, om tegen de wind in te beuken. Maar echt wel een mooie streek waar je waarschijnlijk wel enkele weken nodig hebt om al de fietspaden te verkennen.

Ons doel was echter de "Col TisNatindeBroeken"

Vzw de Boot is een non profit organisatie en biedt in de breedste zin van het woord begeleide tochten en arrangementen rond ecotoerisme aan. Ze wonen in Merkem in het Westen van België op een boogscheut van zowel de Franse grens als van de Noordzee.

Op de vast geankerde boot kan je gewoon iets drinken, misschien wel een " 't Is nat in de broeken" het bier uit eigen huis, je picknick oppeuzelen, of lekker genieten in een ligstoel op het dek. Normaal is het hier oorverdovend "stil", maar ik heb je reeds verteld van de genieters, dus rust, vergeet het!

Dan terug de fiets op om naar het volgende "kapelleke" te vertrekken. "Bij de Witte " hebben ze wel 80 verschillende bieren, dus van dorst zal je hier niet bezwijken.

En dan nog 4 km te gaan.

 

Nog een laatste avond in "De Zwaan" waar sommigen nog een gerechtje van het huis hadden besteld, en anderen die wat wilde drinken om de dag te bekronen, werden we bedankt door de toffe uitbaters die ons apprecieerden om onze eerlijkheid en gezelligheid. Wanneer elke genieter zich had terug getrokken in hun motorhome, toen pas werd het weer rustig in het dorp van Lo.

 

Na een weldoende rust werden we nog uitgenodigd voor een kleine wandeling door ons weekend dorpje. En, naargelang het kleine dorp, was er verdomd nog heel wat te ontdekken.

In een gedeelte van "De Oude Abdij" van Lo dronken we nog wat warms. De voorzitter deed zijn afscheidswoordje, en dankte de inrichters van weer een mooi weekend van de genieters.

De werkgroep.

DSC_6932-1.jpg
DSC_6968-1.jpg
DSC_7002.jpg
DSC_6997.jpg
DSC_7038.jpg
DSC_7040.jpg
DSC_7065.jpg
DSC_7075.jpg
DSC_7090.jpg
DSC_7100.jpg
DSC_7109.jpg
DSC_7138.jpg
DSC_7162.jpg
DSC_7166.jpg
DSC_7195.jpg
DSC_7205.jpg
DSC_7232.jpg
DSC_7231.jpg
DSC_7264.jpg
DSC_7277.jpg
DSC_7315.jpg
DSC_7293.jpg
DSC_7326.jpg
DSC_7331.jpg
DSC_7339.jpg