Het weekendje Geel kondigde zich prachtig aan met temperaturen rond de

25 graden en werd ingericht door de genieters Magda en Viktor.

 

Vrijdagnamiddag rond 17.00 uur waren alle genieters al aanwezig op onze locatie en werd hen een welkomsdrank aangeboden door het clubbestuur waarna iedereen ging genieten van het avondeten om later op de avond terug te verzamelen voor een gezellig onder onsje waarbij door onze voorzitter de nodige instructies werden gegeven over het verder verloop van het weekend terwijl we genoten van het plaatselijk gebrouwen gerstenat zoals Zeunt - vals paterke - vliet.

 

Zaterdagmorgen moest iedereen vroeg uit de veren (voor sommigen geen probleem voor anderen met nog slapende ogen) want we hadden reeds een afspraak in het centrum voor een bezoek aan de boeren- en rommelmarkt om dan rond 11.15 u samen te komen voor een rondgang binnen de stad onder leiding van twee gidsen. Deze gidsten ons via kleine paadjes en steegjes naar verschillende bezienswaardigheden waarbij wij de nodige informatie kregen over het ontstaan en de geschiedenis van Geel. Er werd eens een preekwoord aan de stad ontleend " Naar Geel gaan " of " van Geel komen"

wat betekent " Gek worden". De stad is van ouds wereldberoemd vanwege haar gezinsverpleging van psychiatrische patiënten. De heilige Dimpna, die al van ouds wordt vereerd, wordt opgeroepen bij krankzinnigheid en tegen allerlei kwalen en noodgevallen en wist je dat geesteszieken die op bedevaart naar Geel kwamen, minstens negen dagen in Geel moesten blijven om tot Sint-Dimpna te bidden en de genezing te vragen (zo een periode noemt men een noveen). Wist je dat Sint Dimpna behalve met kroon, boek en zwaard steeds met een duivel wordt afgebeeld die het symbool is van de waanzin van haar vader ( ze werd vermoord door haar vader met een zwaard omdat ze niet wilde trouwen met hem). Door de duivel of van de duivel bezeten zijn  is een synoniem van geestesziek zijn.

 

In de namiddag brachten we onder de deskundige leiding van onze gidsen bezoeken aan de Sint Amanduskerk, de Dimpnakerk en het Britse kerkhof uit de tweede wereldoorlog. Hierna brachten we een bezoek aan de koffiebranderij (beschermd goed). Hier werd nog koffie gebrand en gemalen op de oude wijze en iedereen kreeg een pakje mee naar huis om het te proeven. Rond 18.00 uur werd de rondleiding afgesloten en was het tijd voor een stukje te eten. Hier liep spijtig genoeg wat fout in het restaurant dat vermoedelijk niet gewoon was zo een grote bende tegelijk te bedienen zodat alles wat in het honderd liep maar eind goed al goed, het eten was zeer lekker en er was meer dan voldoende zodat iedereen zijn honger gestild was. 'S avonds was er dan gezellig samenzijn met nodige drankjes en hapjes op de standplaats.

 

Zondagmorgen verzamelden we rond 09.15 uur in het centrum van Geel om een bezoek te brengen met rondgang aan het gasthuismuseum Sint Dimpna waar we prachtige en deskundige uitleg kregen van onze twee gidsen. Het oudste deel van het gasthuis werd gevormd door de kapel. Hierin bevonden zich tevens een ziekenzaal. In de 17 - 18 eeuw werd het complex uitgebreid met een kloostergebouw, een schuur, stallingen, een ambachtsgebouw en comensalenkamers en later werd een tweede ziekenzaal gebouwd. De derde ziekenzaal was volledig gewijd aan de heilige Dimpna en aan de verpleging van de psychiatrische zieken waarvoor Geel gekend is. Rond de middag werd dit prachtige en leerrijke deel afgesloten een keerden we terug naar standplaats waarbij Magda en Viktor nogmaals werden bedankt voor het prachtige, maar vermoeiende weekend.

 

De werkgroep