MOTORHOME VRIENDEN

     DE GENIETERS

 

                                               VERSLAG TEMSE 19-21 Oktober 2019

 

In de provincie Oost-Vlaanderen werden we dit weekend verwelkomt door Danny.

Schepen Geert Vandersickel heeft ons een magnifieke plaats bezorgd om onze motorhomes te stallen. Mooi omringd door verhoogde bermen en met zicht op het Gemeentelijk administratief centrum.

Ontegensprekelijk is Temse verbonden aan de Boelwerf, die meer dan 100 jaar een hefboom tot welzijn en welvaart betekende. Een monumentaal symbool van het inmiddels opgeheven scheepsbouwbedrijf is de kraan die ook een blijvende hulde aan de scheepsbouwers betekend. De kabellegger Navigator was het laatste schip dat de werf verliet op 19 december 1996. Daarmee viel het doek over de zeescheepsbouw in Temse en in België.

 

Ook nu bij ons laatste weekend, uitgezonderd ons ledenfeest, zijn alle voorgaande records van "het mooie weer" verbroken. De zon verwarmde ons hart en lichaam en gaf onze leden nog meer de neiging om elkaar op te zoeken. In een grote kring van vrienden genoten wij van de drankjes en de ontspannende gesprekken.

 

Op een boogscheut was er een galazaaltje "met allure" besproken om ons lekker te nestelen met ons geliefkoosde drankje. Danny nam het woord, en deed het programma uit de doeken, al was het met wat geroesemoes afkomstig van mensen , die uiteraard, al wel wat glaasjes binnen hadden. Het is toch allemaal zo lekker, wat wil je?

De kristallen luchters gaven zo een romantisch licht dat de mensen nog wat dichter bij elkaar kropen om al de data in de groep te gooien en de ruimte vulden met gesemmel en gelach.

Door de romantiek aangesproken waren er toch al gauw wat paartjes die al vrij vroeg hun motorhome opzochten, om er wat intiemer in te gaan op die romantiek.

 

In twee opgesplitste groepen kregen we een gids toebedeeld. Uiteraard was er een bezoek geplant aan Temse zelf, en een speciaal bezoek aan het administratief centrum.

De site en het gemeentelijk administratief centrum kregen de naam De Zaat, streektaal voor een scheepswerf aan een getijdenrivier. Het centrum is een gebouw om U tegen te zeggen.

De schepen, zijn hier nog talrijk aanwezig, zij het dan in miniatuur. Foto's laten ook de scheepswerf "Boel" herleven. Ook een beeldhouwwerk van de stripfiguur Jommeke met al zijn kameraden hangt in het gemeentelijk administratief gebouw, ter ere van Jef Nys, de ziel van Jommeke. Wegens die eer liet Jef Nys in het centrum van Temse een beeldhouwwerk van Jommeke met zijn papegaai Flip plaatsen. Wanneer je op de bovenste verdieping op het terras staat van "De Zaat" zie je hoe de scheepswerf een grandioos wooncomplex is geworden. Met zijn "appartementen aan het water" komt Temse over als een grote stad. Ook de Temse- of de Scheldebrug springt uiteraard in het oog; met zijn lengte van 365 m is zij de langste brug in België. De dienst voor toerisme van Temse gaat heel ver om het de toerist naar zijn zin te maken. Wanneer wij op het terras bij het gemeentehuis stonden werd een waar drama afgespeeld, een schip werd in de fik gestoken, brandweer en politie kwamen ter plaatse. Het is niet bekend of de captain natte voeten heeft gekregen.

Onze gidsen deden ons goesting krijgen in Temse, en dat is toch wat een gids wil bereiken.

 

De Schelde dijken zijn het uitverkoren decor voor een fikse fietstocht. Water geeft juist die meerwaarde, steeds is er leven in en rond het water. En we waren niet alleen die van een fietstochtje genoten, heel wat anderen werden gehinderd in hun fietsbeleving door onze groep toeristen ! Terwijl sommigen het over de "terroristen op de fietspaden" hadden, gebruikten ze zelf de ganse breedte van het fietspad. Wie gaat hier in de fout ?? Maar iedereen bleef recht op zijn pedalen en dat is ook wat waard.

Een stalen Rocco Granata ontving ons aan een mooie horeca zaak waar we ons binnenste wat konden tevreden stellen met wat nats. En wat een deugd dat dit bracht.

 

Na enkele echte en enkele fake overzetplaatsen te hebben bezocht vonden we toch onze weg naar Temse terug. Hans gidste ons weer feilloos door dit mooie landschap.

Voor het avonddiner was het nodig om eens wat verfrissing te realiseren. Onze fel bezwete lichamen van al die kilometers hadden wat onderhoud nodig.

En zo verschenen al onze schoonheden op het appélle om de beentjes onder de tafel te schuiven, te genieten van het aperitief en het lekkere verzorgde eten dat ons werd aangeboden. En na nog heel wat geklets werd deze dag weer voldaan afgesloten.

 

De zware schoenen aan de voeten want er stond een serieuze wandeling op het programma.

De karavaan van de genieters wandelden door wat industrie rond Temse, en natuurlijk de natuur om en bij het water en het uitgestrekte groen. Om de kroon op dit weekend te zetten stopten we nog bij "De Kroon" om ons nog over te geven aan een fris drankje.

De kroon van dit weekend echter verdienden Danny, Suzy, Hans en Cindy voor het inrichten. Het applaus steeg tot in de kerktoren van Temse en verspreidde zich over het water, nu zo rustig, maar ooit zo druk .

En nu allen met zijn galakledij naar de wasserij, om klaar te zijn tegen het ledenfeest, tot dan.

 

De werkgroep.