Verslag Spa – Francorschamps

 

Vrijdag in de loop van de dag druppelde de een na de andere motorhome binnen op de motorhomeparking van Spa-Francorschamps. Sommigen onder onder ons gingen al onmiddellijk op verkenning en maakten reeds een wandeling rond het circuit (bezoek aan de verschillende bochten ) terwijl de racewagens reeds volop aan het trainen waren en dit terwijl anderen de fiets namen en een bezoek brachten aan Malmedy .(was niet zover afgelegen)

We starten ons weekend zoals gewoonlijk rond 17.00 uur met een welkomsdrink en kregen de nodige uitleg over het reilen en zeilen voor het ganse weekend om dan rond 19.00 uur af te sluiten want sommige magen begonnen al te rotelen en was het tijd om de innerlijke mens te versterken waarna iedereen knus in zijn warme motorhome bleef zitten want het werd heel wat frisser buiten. Spijtig waren de elektriciteitszuilen afgesloten wegens het aanleggen van nieuwe en zwaardere kabels maar geen nood den Danny trok op onderzoek en vond nog een zuil waardoor Clairette kon voorzien worden van de nodige stroom om haar te helpen bij haar medische apparatuur. Zaterdagmorgen werden we wakker onder een stralende zon en om 09.00 uur hoorden we reeds het gebrul van de motoren en werden reeds de eerste rondjes afgewerkt. Tegen 10.00 uur werd er verzamelen geblazen en kregen we een rondleiding door de gids Max dat een tweetal uren zou duren. De Max trok met ons het circuit op van de pitstop naar het hart van het circuit waar de rondetijden werden vastgelegd, de briefingkamer en speakerskamer waar we muisstil moesten zijn want anders kon iedereen ons horen op het circuit. Tussen twee briefings in legde de Max ons alles uit over het ontstaan, de werking, het professionele enz. en mochten we allerhande vragen afschieten op hem en kregen dan ook het verwachte antwoord. Tijdens onze rondgang tussen de verschillende gebouwen en pitstops (zowel door het oude als nieuwe gedeelte) kregen we tussen al die wagens ook Chris, Koen Wouters aan de ene en Tom Boonen met Anthony Kumpen te zien en konden we gerust een praatje, foto enz. met deze vedetten maken. U moest natuurlijk die oogskes van al die vrouwen (zowel jong als oud) zien blinken terwijl hun hartje tien maal sneller ging slaan bij het zien van deze vips. Deze mannen waren zeer sociaal en geen enkele vraag bleef onbeantwoord. Tegen 12.30 uur was de rondleiding ten einde en gingen sommige terug iets eten in de motorhome terwijl anderen iets gingen eten in het restaurant. In de namiddag was iedereen vrij en konden we verder vrij rond lopen op en rond het parcour maar ook tussen de verschillende renstallen , drivers, gebouwen enz.

In de late namiddag trok iedereen zich terug in zijn motorhome na nog wat nagepraat te hebben en dit met een lekker drankje. Het werd steeds frisser en rond 21,00 uur wees de thermometer slechts 3 graden aan dus tijd voor de verwarming op te zetten en knus te genieten van elkaar.

De zondagmorgen kon wie wou uitslapen, maar moest wel het motorengeronk vanaf 09.00 uur trotseren want de snelheidsduivels starten dan reeds voor de opwarming. Tegen 10.30 uur begon dan de echte wedstrijd tussen de verschillende deelnemers die hun startplaats werden aangewezen volgens de tijden die ze hadden gereden tijdens de oefensessies.

In de late namiddag trokken de meesten huiswaarts, anderen trokken verder noch naar de Moezel terwijl nog anderen ter plaatse bleven en pas in de loop van maandag huiswaarts keerden.

Ja, het was eens iets anders, uniek en leuk om eens mee te maken van zo dichtbij en vrij rond te lopen tussen de wagens en drivers zonder dat je werd weggejaagd daarom hartelijk dank aan de werkgroep voor de realisatie van dit gebeuren want wij zeggen les absants ont eu tord,

De werkgroep